Instalace modulů pro Processwire

Osobně se snažím vyhýbat externím modulům jak to jen jde, jelikož jste závislí na třetí straně - vývojáři modulu. Přesto některé moduly instaluji automaticky do každé instalace Processwire, protože velmi usnadňují práci se systémem. Nyní si ukážeme, jak moduly (které nejsou součástí instalace Processwire) nainstalovat.

Instalace

Instalace modulu je u Processwire celkem jednoduchá, nicméně například oproti Wordpressu to není o několika kliknutích. V horním menu v Modulech vyberte Instalace a klikněte na Přidat.

image.png

Otevře se vám stránka s různými možnostmi pro nahrání souboru s modulem.

Instalace z modules.processwire.com

První a nejjednodušší možností je vyhledání modulu na webu https://modules.processwire.com/. Najděte modul, který chcete instalovat - pro příklad třeba modul ProcessWire Upgrade. V tabulce u každého modulu najdete ClassName modulu. V tomto případě je ClassName ProcessWireUpgrade. Vložíme jej do příslušného pole a klikneme na "Stáhnout a nainstalovat". Výhodou je, že kromě kopírování případně přepsání ClassName do příslušného pole nemusíte nic řešit. Processwire se postará o stažení, rozbalení i instalaci modulu.

A to je vše - modul je nainstalovaný.

Instalace modulu z URL

Další možností, kterou osobně nejčastěji využívám je "Přidat modul z URL odkazu". Zde stačí vložit URL adresu ZIP souboru s modulem. Processwire si jej stáhne a nainstaluje. Pozor - stahujte jen z důvěryhodných zdrojů!

V případě modulu ProcessWire Upgrade URL vypadá takto: https://github.com/ryancramerdesign/ProcessWireUpgrade/archive/master.zip

Po kliknutí na "Stáhnout" se modul stáhne z URL a nainstaluje.

Instalace ze souboru

Třetí možností je stažení ZIP souboru do vašeho počítače, a následné nahrání do administrace Processwire.

image-3.png

Kliknutím na "Vybrat soubor" se otevře systémová nabídka, kde vyberete ZIP soubor s modulem ve vašem počítači a kliknete na "Nahrát". Processwire se o zbytek postará.

V případě některých modulů lze následně upravit další nastavení či jeho chování. Každý modul se chová jinak a proto doporučuji prostudovat dokumentaci k modulu.

Předchozí článek
Zaměření (focus) u obrázků

ProcessWire Česky